• Cele pośrednie: zapewnienie 1GW mocy fotowoltaiki do 2025 oraz wyzerowanie emisyjności netto działalności do 2040

• Osiągnięcie statusu lidera w zakresie budownictwa ekologicznego oraz pozyskiwania energii ze słońca i dużo więcej

Ograniczenie śladu węglowego naszych budów

Wspieramy naszych klientów w osiąganiu celów zrównoważonego rozwoju. Prologis wciąż pozostaje liderem branży pod kątem innowacyjnych pomysłów na dekarbonizację działalności. W 2019 roku osiągnęliśmy cel, jakim była neutralność węglową w obrębie emisji zakresu 1 i 2. Obecnie nasz cel obejmuje osiągnięcie zerowej emisji z zakresów 1., 2. oraz 3., a także wszystkie działania, które wesprą ten proces. Są to, między innymi:

• 1 GW mocy wytwórczych instalacji fotowoltaicznych (wspomaganych magazynami energii) do 2025 roku

• budownictwo neutralne węglowo do 2025 roku

• zerowa emisyjność netto działalności operacyjnej do roku 2030

Inwestycje okołoenergetyczne wspierają proces zerowej emisyjności netto

Prologis blisko współpracuje ze swoimi klientami, aby zrozumieli ich cele i programy na rzecz ochrony środowiska. Firma nieustannie inwestuje w działalność okołoenergetyczną. obejmującą stacje ładowania pojazdów elektrycznych oraz instalacje fotowoltaiczne na obiektach. Są to dodatkowe korzyści dla klientów. Obecnie Prologis posiada około 200 stacji ładowania oraz 325 MW mocy zainstalowanej fotowoltaiki na budynkach (na kwiecień 2022).

Prowadzenie przemysłu w kierunku czystszej przyszłości

Najważniejsze to:

• Pierwszy fundusz inwestycyjny w logistyce z zatwierdzonym w 2018 roku przez SBTi celem wyzerowania emisyjności działalności

• 16 zielonych obligacji wyemitowanych pomiędzy 2018 a 2021 rokiem, które pomagają finansować ekologiczne przedsięwzięcia innowacyjne

• Uzyskanie 325 MW mocy instalacji fotowoltaicznej na obiektach na dzień 30 kwietnia 2022

• 57% magazynów oraz powierzchni biurowych posiada w swoim portfolio oświetlenie LED

• Przeszkolenie 13 000 osób w dziedzinie logistyki od 2018 roku przez program Prologis Community Workforce Initiative (celem jest wyszkolenie 25 000 osób do 2025 roku)

• 88% pracowników deklaruje zaangażowanie w pracę dla Prologis (jest o 12 punktów procentowych więcej od średniego wyniku zaangażowania dla podmiotów z sektora usług finansowych)

• Kategoria ESG została odrębną kategorią na karcie kalkulacji premii. Obecnie ESG odpowiada za 10% jej wartości, a jednocześnie nie odbiega od odsetków dla innych kluczowych obszarów w firmie.

• Dział Prologis Ventures zainwestował 150 mln dol. w prawie 40 przedsiębiorstw od 2016 roku, skupiając się na kategorii ESG oraz na zrównoważonym rozwoju. Inwestycje te wspierają technologie informatyczne, które mają ograniczyć marnowanie żywności w systemach dostaw produktów spożywczych; oprogramowanie obliczające wartości emisji gazów cieplarnianych ze wszystkich zakresów; rozwiązania pozytywnie wpływające na poziom bezpieczeństwa i wydajności pracowników.

Pełny raport wraz ze streszczeniem dostępy jest pod linkiem https://prolo.gs/esg2022

Prologis. (PRNewsFoto/Prologis, Inc.) (PRNewsFoto/Prologis, Inc.)

KONTAKT Z MEDIAMI

Marta Tęsiorowska
Vice President, Head of Marketing & Communications Europe, Prologis

Marta Zagożdżon
Account Director ConTrust Communication
+48 605 073 929

ZACZYNAMY!

Każda relacja zaczyna się od rozmowy. Nasz zespół jest do Twojej dyspozycji.